Jeg (Lars) kender ikke noget bedre sted i verden at udøve Slow-trekking, end på "ile de beauté" (Skønhedens Ø) - Korsika. Når det kommer til bjergvandring har Korsika alt ... Øen har fantastiske bjergtagende bjerge, store skove, floder som er forrygende at bade i og ikke mindt (som det står i Lonely Planet) breathtaking views.

Bjergtaget (Lars) går imod stømmen. Vandreruten GR20 går for at være en af de hårdeste vandreruter i Europa.... Og GR20 er stabadsiøs men også fuldstændig fantastisk og til at gå på - hvis du er slow-trekker. Selvfølgelig skal vi kende strabadsniveauet og kende os selv og vore begrænsninger*, men langt hen af vejen handler den gode lidenskabelige oplevelse af at være og udfælde sig i bjerge af indstilling. Du kan meget mere end du tror, hvis du er ret indstillet, du tør mærke dig selv og du har dig selv med på turen.

* "...kende vore begrænsninger" er en svær størrelse, da det nøje er forbundet med indstilling og det at vi danskere efterhånden er så påvirket af engelsk-amerikansk tænkning, at vi af vane og angst for frihed ikke vover at udfolde os uden at (for)sikre os først. “At vove er at miste fodfæstet for en stund, ikke at vove er at miste sig selv” skriver Søren Aabye Kierkegaard - og jeg citerer Kierkegaard fordi han så fint beskriver at du med Bjergtaget i bjergene på (også) Korsika kan blive 'flyttet', - kan miste fodfæste for en stund og få dig selv igen som et nyt og mere fodfast menneske. NB - det med at miste fodfæstet skal ikke forstås bogstaveligt.

Bjergtagets ture handler om at gå i bjerge men de handler også om at vi mennesker mennesker bliver mere klare, mere robuste, bedre til at træffe valg - og således til at være et mere helt menneske der har det godt individuelt og socialt.  


Korsika

Korsika, går som sagt under navnet "ile de beauté" og er en 'skønhed' hvad næsten alting angår. Øen er på størrelse med Sjælland og byder på alt fra forrevede klippekyster, underskønne strande og laguner, store kastagneskove, gamle genoesiske tårne, smukke og stemningsfyldte korsikanske byer og til selvfølgelig bjergtagende fantastiske bjerge.

Bjergene på Korsika er foldebjerge som, set i forhold til f.eks. Norges bjerge, er unge. "Unge" bjerge er ikke afrundede af vejr og vind, men spidse og stejle. Vandring i unge bjerge er derfor vandring i hårdt terræn og til tider er vandring på Korsika nærmest klattring med rygsæk. Vandring på Korsika fordrer derfor, som i øvrigt alle andre steder, at du på forhånd sætter sig ind i- og tager ansvar for din tur - eller, som Kierkegaard ville sige, tager din tur på dig. Bjergtaget anbefaler Slow-trekking på Korsika hvor du har dig selv med på turen - og hvor du på forhånd har valgt en rute, som er udfordrende, men alligevel på dit niveau. Og husk - du er på vandretur på Korsika selvom du ikke er nået op på den højeste top (Monte Cinto 2706 m.o.h.), er gået i igennem Cirque de la Solitude eller har taget hele GR20 på under 10 dage.


Klimatisk er Korsika yderst behagelig af en middelhavsø at være. Temperaturen i bjergene er 15-20 grader under temperaturen på kysten. I bjergene om sommeren og i sensommeren er der således 15-25 grader, - afhængig af højden og vindforhold. I september hvor Bjergtagets tur II og samarbejdet med Ruby Rejser løber af stabelen er temperaturen i bjergene lidt køligere (10-20 grader) og om natten ned til endda nogle få minusgrader.


Korsika er til de flestes overraskelse en grøn ø. Makien er grøn, omend den svides hen over sommeren og øen er grøn, fordi der er store skove, som både giver skygge og holder på fugtigheden.

Vandring og cykling på Korsika
Taler vi vandring Korsika kendes øen måske især for vandreruten GR20. GR20 går for at være blandt europas hårdeste vandreruter og tager normalt 15 dage at vandre. GR20 går fra Calanzana i nordvest til Conga til sydøst og går altså diagonalt ned igennem de store bjergmassiver på øen.
Korsika har dog også mildere vandreruter.
   Mare é Monti (Havet til bjergene) og af disse ruter findes to - en nordlig og en sydlig
   Mare é Mare (Hav til hav) Og af disse findes 3 - en nord, en midt og en syd. Mare e mare-ruterne tager henhold vis 10,7 og 5 dage at gå, og er gode (bedre end GR20) at gå tidligt på sæsonnen.
Vandreruterne krydser hinanden, og mange steder er der altenativer ruter. Bjergtaget laver Slow-trekking ture som krydser rundt imellem vandrestierne og tilpasser på den måde turene efter de mennesker som er med på Slow-trekkingturene. Se Bjergtagets Slow-trekking ture på Korsika i navigationen til højre.

Du kan også planlægge din egen tur ved at krydse imellem de forskellige vandreruter. Bjergtaget fraråder, at du forlader mærkede stier... Forlader du de mærkede ruter kan du nemt komme i ikke helt ufarlige situationer. Makién og skovene er umådelige tætte og ufremkommelige, og man kan, trods de korte afstande, nemt fare vild. Og husk at bjergene på korsika er 'unge' og dermed stejle og voldsomme. Vil du vandre på Korsika, er det således vigtigt at du på forhånd tænker på din rute og e.v.t. søger rådgivning hos f.eks. Bjergtagets Lars, som er godt kendt med vandrestierne på øen.

Du skal tænke ind i din rute: strabadsniveau, nødvendig udstyr, mulighed for vand, mad og overnatning. (Det er ikke tilladt at overnatte 'vildt' som i Sverige og Norge).

Cykling på Korsika

Korsika er fantastisk for cykelentusiasten - men du skal have tid og gode ben. Cykling siges også være en stor fornøjelse for ham/hende der tager den hurtige 2 timers tur i bjergene, men Bjergtaget har ikke erfaring med dette.

Som det fremgår ovenfor er Korsika, på grund af sine unge bjerge, en udfordring m.h.t. højdemetre. Øen er imidlertid 'spækket' med små snoede, kringlede og terrænmæssigt overvældende veje som går fra den ene lille by til den anden. Specielt La Castagniccia, et område på den nordøstlige del af øen, vil Bjergtaget anbefale for slowtrekking på cykel af små veje. I La Castagniccia er der desuden ofte skygge på vejene da området er kendt for sine store kastanjetræer og skove (deraf navnet). Kastanjetræerne er oprindeligt plantet med henblik på kastanjemel til brød, men i dag er kastanjerne 'kun' ingridiens i den øl som brygges på øen.

Hvis du cykler fra øst mod vest - kan det anbefales at starte med La Castagniccia for derefter at cykle op igennem 'Djævlekløften' til Calacuccia, igennem passet Col de Verghio (1467 m.o.h.) - og, som rosinen..., til den 2½ time lange nedkørsel til Porto (Nedkørslen her - efter dage med opkørsel, er det min (Lars) største cykeloplevelse). Alternativt kan der også cykles op fra Ghisonaccia til Ghisoni, over Col de Sorbu (1065 m.o.h) og derfra til Vivario og enten sydøstover via Vizzevona til Ajaccio eller nordøstover via Corté og Francardo og også her via 'Djævlekløften'.

Cap Corse rundt er også en fin fin cykeltur ligesom at det er fint at krydse over fra St. Florent ind igennem vinlandet ved Santa Maria, op over passet Col de Teghime (536 m.o.h.) og ned til Bastia.

Uanset hvor du cykler (og vandrer) på Korsika er flodbadning et hit.... ser du således pludselig biler umotiveret parkeret, er der sikkert en flod i nærheden som er pragtfuld at bade og køle sig i. Fangofloden nogle km opstrøms fra kysten er speciel blød, varm og dejlig at bade i...

Korsika er en formidabel cykelø som kræver 'gode ben' -  men undgå de lange lige veje som f.eks. den nord-syd gående på østkysten (her kører biler stærkt og der er ingen cykelsti). Jeg vil også fraråde cykling med børn på Korsika.

Er du favna-interesseret, er Korsika kendt for flere sjældne fugle. En af dem er lammegribben med et vingefang på op til 270 cm og andre er rød og sort glente, kongeørn, ugler, spætter og spætmejser. I bjergene ser man, hvis man er heldig lammegrippen, masser af alpealliker (tamme så de spiser af hånden), mange glenter og mange andre rovfugle. På øen ser du også mange spætter, glenter og hvis man er heldig i skumringen, ugler - især dværghornugler.
Kommer man lidt op på øen ses også mange 4-benede dyr. Der er geder,køer og grise langs vejene og overraskende nok højt oppe på vandrestierne. Grise på Korsika - tæller alt fra tamme tamsvin til vilde vildsvin. Af sjældnere firbenede dyr findes på Korsika urfåret 'muflonen' og af øgler findes den sjældne 'Den Korsikanske Ild-salmander'.

Bjergtaget og vandring/Slow-trekking på Korsika
Bjergtaget kan arrangere turen specielt for dig og din gruppe på Korsika. Bjergtaget tilbyder også færdig-pakkede Slow-trekkingture på øen som er kombinationer af Mare é Mara-ruterne og GR20.

Bjergtaget, eller i alt fald Lars Steen Hansen har efterhånden 15 års erfaring på øen. GR 20 er vandret/klattret og noget af ruten er vandret flere gange. Andre stier er også besøgt, og øen er cyklet tyndt flere gange. 

Bjergtaget arrangerer - som det ser ud lige nu - ikke cykelture på Korsika.

4. maj 2016

Bjergtaget /Lars